Kun je er vrede mee hebben?

In de praktijk zie ik regelmatig mensen die erg worstelen met de klachten van hun dier. Ze willen het graag zó goed doen voor hun dier dat ze vooral in hun zorgtaak zitten en het plezier samen met hun dier naar de achtergrond is verschoven. Iets waar ik mezelf ook nog wel eens op betrap bij mijn eigen hond 😉.

Naast dat je samen met een dierprofessional aan de slag kunt gaan om het welzijn van je dier te verhogen, is het goed om ook eens stil te staan bij wat het met jou doet dat je dier ergens last van heeft. Kun je er vrede mee hebben dat je dier ergens last van heeft?

 

Kun je er vrede mee hebben dat je dier moeite heeft met bepaalde situaties?

Kun je er vrede mee hebben dat je dier niet meer zo actief is als vroeger of bepaalde fysieke klachten heeft?

Kun je er vrede mee hebben dat je dier in één van zijn latere levensfases zit en blijvende verbetering er niet meer in zit?

Kun je er vrede mee hebben dat dit nu gewoon is zoals het is?

 

Kun je er vrede mee hebben dat de situatie, ondanks alle energie en liefde die je erin stopt, nog steeds niet echt lijkt te veranderen?

Kun je er vrede mee hebben dat je soms niet zo kalm en geduldig reageert als dat je zou willen?

Kun je er vrede mee hebben dat je het soms even niet meer weet?

 

Als je jezelf deze vragen stelt en het antwoord is niet volmondig 'ja', kijk dan naar wat daaronder ligt. Vaak zijn dat bepaalde emoties of overtuigingen. Bijvoorbeeld de angst het niet goed (genoeg) te doen, de angst dat je je dier op enig moment zal gaan verliezen, een gevoel van machteloosheid of een allesoverheersend verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van je dier. Het is de kunst om ook hiermee vrede te hebben. Negeer het niet, onderdruk het niet, ga er niet over nadenken maar laat het er gewoon zijn zonder erin op te gaan en zonder er iets aan te willen veranderen. Dat is ontzettend moedig en daarmee ontstaat er ruimte waarin je kunt ervaren wie je bent voorbij dit alles. En van daaruit kun je in vrede samen zijn met je dier en elkaar werkelijk ontmoeten. Ongeacht wat de omstandigheden zijn. Dat is ontzettend waardevol én helend voor jullie allebei.